torsdag 25. desember 2014

Helstekt kalkun

HELSTEKT KALKUN
Beregn 1/2 kg til hver person.
Denne jeg har stekt idag er på litt under 6 kg.
Beregn steketid 1/2 t. pr. kg.

Begynn med sausen
Ta ut innmatposen og tørk lett av. Stekes lett i stekepannen med litt smør. Legg i grønnsaker  (sjalttløk, gulrøtter, 2 fedd hvitløk) og fyll på vann. La dette koke i ca 2 timer. 1-2 kyllingbuljongterninger.
Rør ut hvetemel og vann og hell i kraften som er silt. Rør til den koker opp. La småkoke i 5 minutter så melsmaken blir borte. Skru ned temperaturen til miminum. Tilsett fløte, rødvin og krydder. Litt sukkerkulør gjør sausen mer tiltalende i fargen.

Tørk av kalkunen. Bild sammen bena med hyssing. Fyll i stuffing. Jeg bruker, epler, fersk fiken, dadler, valnøtter, gulrøtter, rosiner, appelsin.
For at kjøttet ikke skal bli tørt fyller jeg det med appelsinjuice, ca 2,5 dl. Bruk en stor sprøyte med stor kanyle. Gni så inn kalkunen med smeltet smør, ca 100gr. salt og pepper.
Stee stekeovnen på 170 grader og legg kalkunen på en rist. Jeg lager et "teppe" av grønnsaker og frukt i langpanna under rista. Hell vann over kalkunen underveis i stekingen.

Når steketiden er over lar du kalkunen hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Serveres med poteter, waldorfsalalt.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar