fredag 3. april 2015

Helstekt lammelår på grønnsakseng

Påskens høydepunkt ved festbordet;
til 8 personer
---
1 lammelår, 3-3,5 kg
1-2 ts. salt
1 ts. pepper
2-3 fed hvitløk
frisk rosmarin
---
Gni inn lammelåret med salt og pepper.
Stikk inn 2-3 fed hvitløk
noen friske skudd av rosmarin
---
Grønnsakseng;
8-10 sjalottløk
1 purreløk
3-4 fed hvitløk
8 mandelpoteter
6 gulrøtter
1/4 persillerot
1 sellerirot
6 dl. vann
---
Del opp grønnsakene i passe store biter. Legg i bunn av langpanna. Krydre med salt og pepper og rosmarin. Sett inn steketermometeret i det tykkeste stedet på låret. Legg lammelåret over grønnsaksengen og sett i forvarmet stekeovn, 250 gr.  La stå i 15 minutt. Skru ned varmen til 125 grader. Stekes til steketermometeret stiger til 75 grader. (ca 2 timer) Ta ut låret. Dekk til kjøttet med aluminiumsfolie og la det hvile i 20 minutter.
Hell kraften fra langpanna over i en kjele og tilsett majsenna sausjevning. Gi et oppkok. Hell i ca 1 dl. fløte. Ta kjelen tilside og hell i rødvin. Smak til med salt og pepper.

Serveres med fløtegratinerte poteter og grønne erter og rørt tyttebærsyltetøy og tilpasset rødvin.

Til dessert server gjerne pavlova og sterk kaffe




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar