torsdag 27. mars 2014

Besøk av 4 skjønne - da ble det sjokoladekake til dessert, og lager selvfølgelig kake fra bånn

OPPSKRIFT PÅ SJOKOLADEKAKE;
10 dl hvetemel
6 dl. sukker
1 ss. natron
3-4 toppede bs. kakao
3 ts. vaniljesukker
150 gr smør
7,5 dl kulturmelk

Bland alt det tørre og hell opp i en bakebolle. Smelt og avkjøl smør, bland sammen med kurlturmelken og rør alt til en glatt røre.
Stekes i langpanne i 30 minutt/180gr. Jeg dekker langpanna med aluminiumsfolie eller bakepapir.
GLASUR;
150-200 gr. margarin, 6 dl melis, 30 gr, kakao (3 toppede bs) 4 ts. vaniljesukker, 4 ss. sterk kaffe. Røres godt til en lys sjokoladekrem.  Pynt med kakestrøssel.





søndag 9. mars 2014

Brennsnute….mmmm smaker godt som søndagsmiddag

God gammeldags norsk husmannskost :)

ca 1,2 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
2 dl. gule erter
2-3 l vann
4-5 gulrøtter
1 liten kålrot
10 poteter
1 purreløk
salt, aromat, 3 buljongterninger



Legg ertene i vann over natten. Hell av bløtevannet og sett dem til koking. Kok opp og skum av.
Legg i kjøttet og kok opp. La alt koke i svak varme til det er nesten mørt, ca. 1,5-2 timer. Jeg legger også i 1/2 purreløken, skivet opp.
Vask og skrell grønnsakene og potetene. Del alt opp i grove biter og la dem koke med de siste 20 minuttene.



Men all erfaring sier meg at jo lenger suppen står og småputrer jo bedre blir den :)
Serveres med flatbrød.




torsdag 13. februar 2014

Spider Man-bursdagkake

Slik lager du SPIDER MAN kaka



Ingredienser;
- 10 dl. hvetemel
- 5 1/2 dl sukker
- 1 ts. vaniljesukker
- 3 ss. kakao
- 1 ss. natron
- 1 l kulturmelk
- 150 gr. smeltet smør -
Glasur;
- 200 gr. smeltet smør
- 3 ss. sterk kaffe
- 300 gr. melis
- 3 ts. vaniljesukker


Pynt; 1-2 ruller marsipan, 500grams. 

Fremgangsmåte:
Bland alt det tørre, rør inn kulturmelk og smeltet smør. Rør til deigen er glatt og fri for klumper. 
Stekes i smurt langpanne 20x30cm,  i 200grader nederste rille i ovnen i 45-50 minutter. 
Avkjøles på rist.
Glasur; smelt smøret og la det avkjøles før du blander inn de øvrige ingredienser. Smør et tykt lag over kaken. 
Dryss melis over kaken og rull ut marsipan og legg over kaken. Spiderman og edderkopper formes av faget marsipan (kjøpt konditorfager på Kitch´n). 
Pynt med div. kakepynt etter ønske.





fredag 31. januar 2014

Barbiekake til Prinsessa på 9års dagen :)

Det er fortsatt stas med Barbie - selv når man fyller 9 år.  Kom plutselig på at jeg kunne lage en liten overraskelse til bursdagen til mitt skjønne barnebarn. Litt styr, men morsomt resultat;


Her er det du trenger til Barbiekaken



Stort Sukkerbrød
5 egg
2 kopper sukker
1 stor kopp hv.mel
1 stor kopp potetemel
3 ts. bakepuver

Pisk eggedosis av egg og sukker
sikt og rør forsiktig inn mel, bakepuver og potetemel

Hell røren over i en stor, smurt springform, d= 27cm
Stekes ves 190-200 grader i ca. 30 minutter

Fyll; 1 pk. vanliljekrem

1 rull marsipan til å lage kjole.
Pynt med det du ønsker av kakepynt.  Jeg benyttet hjerter, perler og minimarshmallows

Jeg formet så skjøret på kjolen rundt Barbie, la lagvis kake og vaniljefyll. Dynket med melk.
For å få skjøret stivt, la jeg den i frysen til neste dag.
Nå var det tid for å lage kjolen.
Bak ut marsipan og legg rundt skjøret. Så lages overdel, som om du syr en bluse. Skjær ut for hodet og tre overdelen over. Dander til halsen. Her er det bare fantasien som avgjør utseende.  Jeg laget trompetermer. Pyntes med kakepynt til slutt. Pynten festes med pynteglasur.

Lykke til :)



søndag 8. desember 2013

Safrankaker med Mandler og Appelsin

Småkaker som kan være hyggelige smågaver til jul. Disse er raske å lage med en SMAK av Honning :)

Safran - verdens dyreste krydder med en kilopris på NOK 35.000.
Safran sies å kunne motvirke kreft, bekjempe depresjon og skal også være bra for synet.  
Men, en liten advarsel - 20 gram er nok til å derpe deg, mens 5 gram er nok til å forgifte deg kraftig.


150 gr romtemperert smør
1 dl sukker
2,5 dl flytende honning
1 egg
350 gr hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 gr safran
2 ts revet appelsinskall
50 gr mandler


Forvarm ovnen til 200 grader. Rør smør, sukker og honning godt sammen. Bland i egget. Bland mel, bakepulver og safran, appelsinskall og kvernede mandler. Del deigen i tre like emner. Rull i lengder, legg dem på bakepapirkledd plate. Trykk noe ned med en gaffel. Stek kakene i 15 minutter, ta dem ut og vent 10 minutter. Skjær på skrå til passe store kaker. Legg dem opp ned på platen og etterstek i ca 5 minutter.
PS! Man kan fint erstatte safran med gurkemeie. Det gjorde jeg idag, da jeg ikke kunne finne safranet som jeg kjøpte på apoteket i fjor.

Kakene skråskjæres med en kniv etter steking og hvile i 10 min.



Kjøles på rist

mmmm deilig

En godbit til julekaffen






lørdag 7. desember 2013

Når man pepperkaker baker…

Pepperkaker…

1,5 dl mørk sirup (ca. 210g)
1,5 dl sukker (ca. 160g)
150 g melange
8 dl. hvetemel (ca 420g)
1 egg
1 ts malt ingefær
1 ts nellik
1 ts malt kanel
2 ts natron
Glasur
4dl mels
1 eggehvite 
1 krm sitronsaft
konditorfarge