søndag 4. september 2016

Hjemmelaget grovbrød med brunost ....mmm


GROVBRØD
Bruk kjøkkenmaskin, eller en stor bakebolle i rustfritt stål.
Start med ca.1,8 liter. varmet vann, i 2,5 ts. salt, 2,5 dl. syrnet melk, 3 dl rapsolje. Pass på at dette nå innehar en temperatur på ca 38-40 grader. 

3 dl. helkorn
2 dl. kruska kli
2,5 dl. hvetekli
4 dl. havregryn (lettkokte)
2 dl. sesamfrø
Alt dette helles inn i væsken. La stå og svelle i ca. 15 minutter.

2pk. gjær (ikke trørrgjær) smuldres i biter og legges i en skål. Hell over 2 ss. sukker. La stå til gjæren er løst opp. Hell over i væsken.

5 dl. sammalt rug
5 dl. sammalt hvete.

Eltes sammen til en glatt og fin deig. Om deigen er for fast, bruk mer væske (lunkent vann), er den for løs, benytt havregryn som "lim". Jeg passer på at deigen ikke er for tørr.
Eltes i 10 minutter. Settes til heving under et klede. Slå ned deigen 2-3 ganger. Ellers blir det lett gjærsmak av brødene.

Bak ut. Del deigen i fire like emner. Bakes ut på en bakematte. Jeg bruker litt hv.mel for at deigen ikke skal "lime" seg fast til underlaget.
Smør en langpanne med litt smeltet margarin. Legg brødene i. Sett til etterheving i ca 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 225 grader.
Sett formen i nederste rille i ovnen, stekes i ca 15 minutter. Skru ned varmen til ca 190 grader. Stek brødene i ytterligere 30-35 minutter.

Ta ut av ovnen, og legg på en rist til avkjøling, med et klede over !

med brunost....mmmmm
til heving
ferdig resultat


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar