torsdag 25. desember 2014

Helstekt kalkun

HELSTEKT KALKUN
Beregn 1/2 kg til hver person.
Denne jeg har stekt idag er på litt under 6 kg.
Beregn steketid 1/2 t. pr. kg.

Begynn med sausen
Ta ut innmatposen og tørk lett av. Stekes lett i stekepannen med litt smør. Legg i grønnsaker  (sjalttløk, gulrøtter, 2 fedd hvitløk) og fyll på vann. La dette koke i ca 2 timer. 1-2 kyllingbuljongterninger.
Rør ut hvetemel og vann og hell i kraften som er silt. Rør til den koker opp. La småkoke i 5 minutter så melsmaken blir borte. Skru ned temperaturen til miminum. Tilsett fløte, rødvin og krydder. Litt sukkerkulør gjør sausen mer tiltalende i fargen.

Tørk av kalkunen. Bild sammen bena med hyssing. Fyll i stuffing. Jeg bruker, epler, fersk fiken, dadler, valnøtter, gulrøtter, rosiner, appelsin.
For at kjøttet ikke skal bli tørt fyller jeg det med appelsinjuice, ca 2,5 dl. Bruk en stor sprøyte med stor kanyle. Gni så inn kalkunen med smeltet smør, ca 100gr. salt og pepper.
Stee stekeovnen på 170 grader og legg kalkunen på en rist. Jeg lager et "teppe" av grønnsaker og frukt i langpanna under rista. Hell vann over kalkunen underveis i stekingen.

Når steketiden er over lar du kalkunen hvile i 20 minutter før du skjærer den opp. Serveres med poteter, waldorfsalalt.



fredag 5. desember 2014

Førjulskos med gjærbakst, kanelsnurrer og skoleboller

Idag laget jeg kanelsnurrer og skoleboller...til 4 barn som kom innom på vei hjem fra skolen.
Alltid koslig når de dukker opp. Da er det kjekt å overraske med fersk gjærbakst

GRUNNOPPSKRIFT;
8 dl hv.mel
1 dl. sukker
1/2 ts. kardemomme
100 gr. mykt smør
3 dl. melk
50 gr. gjær



Bland alt det tørre. Smuldre inn smøret. Lag en grop i midten. Hell i lunken melk  (37 grader) og gjær. Sett til heving.

Lag vaniljekrem til topp på skolebollene når deilgen heves. (1 pk. vaniljesaus, 2 dl melk kokes opp, avkjøles)

Del deilgen i to like deler. Den ene kjevles ut i rektangelform, smøres med smør, srø over kanel og sukker. Rull sammen og kutt opp i emner på 2cm. Legges på en bakeplate og etterheves(bruk bakepapir) 
Den andre delen rulles til en pølse og deles opp i like bolle-emner. Legg på bakeplaten og trykk flat. Bruk en barneskje og legg på vanilekrem. 

Etterheves.
Stekes i nederste rille i ovnen i 12-14 min. på 180gr .


En liten tass med store blå øyne, satt stille som ei mus på benken og fulgte med at alt gikk riktig for seg :)




...nå kommer det førjulskos på bloggen :) følg med...


fredag 7. november 2014

SAFTIG, MØRK SJOKOLADEKAKE

En deilig kake som er enkel å lage

400 gr. smør
4,5 dl vann
8 ss. kakao
9 dl. sukker
1 beger lettrømme
8 dl. hv.mel
1 ts. salt
2 ts. natron
4 egg

Kok opp smør, vann og kakao. Tilsett sukker og rør. Bland inn rømme, og de tørre ingrediensene. Rør inn eggene, 1 om gangen
Dekk en langpanne med bakepapir, hell i røren og stek i i ovnen på midterste rille ved 180 grader i 35-40 minutter.

Glasur
100n gr. smør
4 ss. kakao
6 ss. melk
1 ts. vaniljesukker
ca 300 gr. melis

Ha smør, kakao. melk og vanilesukker i en kjele. Varm opp til smøret er smeltet. Rør inn melis til en fin og glatt glasur. Stikk noen hull med en gaffel i kakebunnen. Hell glasuren over, helst med en gang. Rør gost utover hele kaken.  Dryss kokosmasse over.   Pyntes med friske jordbær.

Serveres med rykende, sterk kaffe - eller kald melk :)









onsdag 8. oktober 2014

Hjemmebakte knekkebrød - når jeg skal kose meg litt :)

Digg - hjemmebakte knekkebrød med saint agur og chili gele
2 dl lettkokte havregryn
1 dl  kruskakli
2 dl havrekli
1 dl linfrø
2 dl solsikkekjerner
2 dl grovmalt rug
2 dl sesamfrø
2 ts. salt
7 dl vann
---
la stå og svelle i ca 30 minutt. Bre ut på stekebrett, som er dekket med bakepapir. Stekes i varmluftovn i 165 grader i 15 min. Ta ut og del knekkebrødene opp i ønskede ruter. Stekes videre i varmluft i 20 min, bytt plass i stekeovnen - så alle brettene får lik varme.  Stek videre i 15-20 minutt.
Avkjøl på rist. Oppbevares i lufttett matboks.




mandag 6. oktober 2014

Skinke, ris og grønnsaker - lettvindt, sundt og godt i en fei :)

Lettvindt, sunt og godt i en fei 

1-2 pk. Toro jasminris porsjonsris, Boil-in-Bag
1 boks Stabburet Picnik bogskinke
hardkokte Sol-egg
sherrytomater
slangeagurk i skiver
blomkål, rå kuttet i små bunter (kan forvelles)
bernaisesaus
kruspersille

--- 
Porsoner etter ønske