mandag 28. mars 2016

RULLEKAKE med hjemmelaget bringebær og rips-syltetøy

RULLEKAKE
Kaken pyntet ferdig til servering
4 egg
120 gr. sukker
120 gr. hv.mel
1/4 ts. bakepulver 
....
2,5 dl syltetøy
Forvarm ovnen til 200 grader.
Pisk eggedosis og rør så forsiktig inn mel og bakepulver.
Hell røren i en langpanne som er dekket med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen i ca. 8-10 min.
Legg et hånkle som er sukkerstrødd på benken. Når kaken er stekt hvelves den over håndkledet. La kakeformen ligge hvelvet over kaken til den er kald. Dynk kaken godt med appelsinjuice.
Smør et tynt lag med syltetøy over kaken. Rull den sammen og legg den til side med håndkle rundt.
Pyntes med pisket krem og bær.


Jeg hadde litt for mye syltetøy i kaken

... men det var fordi jeg kokte syltetøy av bringebær og rips fra hagen

Noen av kakene la jeg bananskiver på, under kremen 


Fastelavensboller med krem

Oppskrift på deilige fastelavensboller;
150 gr. smør
3 dl. melk
50 gr. gjær
1/2 ts. salt
1 1/4 dl. sukker
1 1/2 ts. kardemomme
1 egg
12 dl. hv.mel

1 egg til pensling

….. jeg dobler oppskriften


Sett stekeovnen på 250 grader C.

Tøm alle tørre ingredienser i en eltebolle. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm. (37grader C) Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen. Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg.  Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking,  Arbeid til en smidig og løs deig. Sett deigen til heving , tildekket i ca 30-40 minutter.  
Ta deigen opp på melet bakebord og rull den ut til en lengde. Del i biter og trill til små boller som legges på bakepapirkledd stekeplate. Sett til etterhev ca. 30 minutter. Pensles med pisket egg.
Stek bollene midt i ovnen ca 6-8 minutter.
Avkjøl på rist.
Visp kremfløte Del bolene i to og fyll med ferdig blandet krem og litt syltetøy.  Dryss melis over og server med nytrukket kaffe eller kakao :)
Vel bekomme  ******



Så lager jeg noen "KAMELBOLLER" til hjerteknuseren min Brage, som ikke liker vanligboller



søndag 27. mars 2016

Saftig sitronkake med myk ostekrem - for liten langpanne (30x40cm)


Kaken
400 gr. smør (mykt)
400 gr. sukker
4 egg
3 dl. h-melk
500 gr. hv.mel
3 ts. bakepulver
3 ts. vanilejsukker
2 stk. sitron
---
Kle en liten langpanne (30x40cm) med bakepapir. Forvarm stekeovnen til 175 grader i c. 40 minutter. Stikk med en strikkepinne i kaken og se at ikke noe røre sitter igjen. Da er kaken stekt.
---
Smør og sukker røres luftig hvitt. Rør inn eggene, 1 om gangen. Bland så inn melk og alt det tørre litt etter litt.  Rasp av sitronskallet. Fjern det hvite belegget. Del opp sitronene og mos dem til en flytende masse. Røres inn i kakedeigen.
---
Ostekrem med sitron
200 gr. naturell kremost
50 gr. smør, romtemperert
4,5 dl. melis
2 ts. vanilejukker
ca 1/2 dl. sitronsaft.
--
Rør försiktig samen kreosot og smör. Tilsett melis, vaniljesukker og sitronsaft. (PS! Ikke rør for lenge, da blir kremen flytende)
Bre over kaken når denne er avkjølt. Pynt med raspet sitronskall.





lørdag 26. mars 2016

Ostekake med lokk avsitrongele`

Ostekake med lokk av sitrongele`

Ingredienser
 Til ostekaken trenger du en rund form 24cm i diameter. Sett stekeovnen på 175 grarder

Bunn;
200 gr. digestive kjeks
10 ss. smør
Knus kjesen og bland i smelter smør. Trykk blandingen ut i en smurt for og stek bunnen i 10-12 minutter. Avkjøl.

Ostefyll;
400 gr. philadelphia ost
3 dl kremfløte
1 dl. lettrømme
1 dl. sukker
5 pl. gelantin
Legg gelantinplatene i kaldt vann i ca 5minutter. Visp følten til krem sammen med sukker. Bland inn kromosen og rør til en glatt krem. Klem ut vannet av gelatinplatene. Rør dem ut i ca 1/2 dl. kokende vann. Rør ut gelepulveret i ca 2 dl. kokende vann. Avkjøl. Bland gele og gelantin inn i ostemassen og hell over kjeksbunnen.

Gelelokk
1 pk sitrongele`2,3 dl. vann,
Bland ut gelepulveret i kokende vann. Avkjøl. Når geleen er helt kald helles denne over ostemassen. Sett til avkjøling i kjøleskap i minst 4-5 timer, gjerne natten over.
Pyntes med sitronmelisse og søte strøssel :)


Smaker deilig med friske jordbær til

fredag 5. februar 2016

KlippeKringle GJÆRBAKST MED DEILIG FYLL (kan også brukes som bolledeig)

Klippekringle 

75 gr. smør
4 dl. melk
1 dl. appelsinjuice
50 gr. gjær
1 egg
smalt smør i en kjele, hell i melk og appelsinjuice, rør ut gjæren i lunken væske. 
1 1/" dl. sukker
1 1/2 ts. kardemomme
1 ts. vaniljesukker
ca. 570 gr. hv.mel
Hell i sukker, mel kardemomme og vaniljesukker.

Deigen (som jeg liker er løs) setter til heving til den er dobbelt så stor. 
Bruk 2/3 av deigen. Bakes ut til et rektangel.
1 pk. ferdig vanilje-kakefyll
Smør utover vaniljefyll. Strø på kanel.
Rull forsiktig sammen. Legg på bakepapir, som en kveil. Klipp opp med saks.
Sett til etterheving.
Stekes i ca 15-17 min ved 230 grader

Server med litt dryss av melis. Deilig som varm til kaffen :) 




mandag 1. februar 2016

DANSK FLESKESTEK OG RØDKÅL

RØDKÅL

1/2 rødkål
1 rødt eple i skiver
1 dl frosne rips
1 dl. frosne (norske) blåbær
1 ss sukker
1 dl rødvinseddik
salt og pepper
Snitt kålen i fine strimler, del eplene i tynne biter. Bland inn bær, eddik og sukker.
Kok opp og la småkoke i ca 50 minutt. Rør av og til. Ta kjelen av plata og tilsett salt og pepper.

DANSK FLESKESTEK

Jeg kjøpre en nydelig fleskestek på MENY, ca. 2 kg (ferdig risset i svoren med ca 1/2 cm.mellomrom)
La steken i en langpanne med svoren ned. Litt vann så det dekker svoren. Forvarmet stekeovn til ca 170 grader. Lot steken stå i ca 30 minutt. Tok ut steken og gned saltet inn i svoren - godt mellom hver riss.  Så satte jeg langpannen med steken nederst i ovnen, (170 grader) og lot steken stå ca 2 timer. For å få svoren sprø satte jeg på grill-elementene i noen minutter. Her er det lett for at det blir for varmt, så pass på at ikke svoren blir svidd. Min svor ble perfekt :) 

Smakte fortreffelig med mandelpotet og valdorfsalat til.

søndag 31. januar 2016

Saftig sjokoladekake til verdens beste Jente

Kaken
400 gr smør
4,5 dl. vann
6 ss. kakao
8,5 dl. sukker
smelt smør i en kasserolle, ha i vann, sukker og kakao
1 beger rømme (3 dl)
4 egg
2 ts. natron
2 ts. vaniljesukker
9 dl. hv.mel
hell i rømme, 4 egg, et av gangen, bland natron, vaniljesukker og hvetemel

Helles i stor langpanne som er dekket med aluminiumsfolie. Stekes i ca 1/2 time ved 200 grader

Glasur
100 gr. smør (smeltes)
6 ss. melk
5 ss, kakao
1 plate hvit kokesjokolade
350 gram melis
Smelt sjokoladen i den varme væsken av smør og melk. Bland i kakao og melis

Bres over kaken når den er lunken

Jeg smelter hvit kokesjokolade i vannbad og tagger kaken. Denne JENTE-kaka er pyntet med rosa og hvite pikekyss, små frukt-terninger og en søt porselensfigur.

---
Kaken er saftig og deilig mørk. Passer perfekt til bursdag enten i barnehage eller hjemme. Kan lages dagen i forveien. Oppbevares i plast, da den bevarer fuktigheten.
-----